Zbornik radova “Glasne i jasne”

Drage čitateljice,

Nakon mjeseci razgovora, pisanja, čitanja, komentiranja, uređivanja; usred pandemije, koja nam je potpuno pomrsila planove, ali koju smo nadmudrile zahvaljujući internetu i dovitljivosti; u trenutku kada su i kultura i obrazovanje manje-više virtuelni, ali potrebniji nego ikad, ponosne smo predstaviti vam specijalni broj časopisa za feminističku umjetnost i teoriju BONA / zbornik radova Glasne i jasne.

Glasne i jasne su šestomjesečni projekat u sklopu kojeg su autorice iz cijele BiH pohađale radionice pisanja publicistike i umjetničke kritike. Posvetile smo ga talentiranim mladim novinarkama i kritičarkama koje su učile osnove pisanja dužih publicističkih formi (kolumne, analitičkog teksta), te umjetničke kritike (s naglaskom na književnu), ali i rodno odgovornog izvještavanja i feminističke kritike. Finalni proizvod njihovog rada sa mentoricama i urednicama je sada pred vama.

Sretne smo što smo uspjele oformiti grupu autorica koje u profesionalnom i obrazovnom smislu dolaze iz posve različitih oblasti, a podjednako se zanima za feminističko sagledavanje društvenih pojava i fenomena, te što su se u svojim tekstovima bavile temama i knjigama koje ih interesuju, iz ugla koji su smatrale najrelevantnijim. U zborniku ćete čitati o neplaćenom kućnom radu, ocu kao odgajatelju, psihološkom nasilju nad ženama, odsustvu žena u javnom prostoru, te drugim temama koje su nedovoljno zanimljive tradicionalnim medijima, ili nevidljive na patrijarhalno i konzumeristički ustrojenoj medijskoj sceni BiH. Kritičarke su se bavile djelima savremenih autorica iz regije poput Dubravke Ugrešić, Rumene Bužarovske, Senke Marić, Tanje Stupar-Trifunović i drugih. Spisateljice su, prema istraživanju Pobunjenih čitateljki, u kritičkim tekstovima nedovoljno prisutne, dok su same kritičarke bar duplo manje vidljive od svojih muških kolega na bh. književnoj sceni – zbog toga smo se posvetile upravo njima.

Želimo vam ugodno čitanje!

 

Ovaj zbornik je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost autorice i ne odražava nužno stavove Evropske unije.
Zbornik je nastao tokom serije radionica „Glasne i jasne” koja je podržana grantom regionalnog projekta „Mediji za građane – građani za medije”, projekat sedam organizacija za razvoj medija (Fondacija “Mediacentar”, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut, SEENPM) iz zemalja Zapadnog Balkana čiji je cilj izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva u regiji za unapređenje medijske i infomacijske pismenosti (MIP).

Free WordPress Themes, Free Android Games