Konkurs za mentorstvo

Bona se od samog početka trudi biti mjesto međusobne edukacije. Jedna od osnovnih ideja našeg časopisa je razvijanje novih feminističkih glasova. Do sada smo tu ideju pokušavale provesti u djelo kroz proces uređivanja radova za štampane brojeve Bone, ali period između primanja radova i objavljivanja časopisa je uvijek bio kratak, a saradnja koju smo mogle ostvariti sa autorkama ograničena. Zato smo se odlučile na novi eksperiment—u čast Boninog trećeg rođendana, započinjemo program mentorstva!

Ukoliko pohađaš zadnja dva razreda srednje škole ili prvi ciklus studija, ukoliko Te zanima feminizam i pisanje, a još uvijek nisi sigurna da si pronašla svoj glas—javi nam se!

Predmet e-maila treba biti: Prijava za mentorstvo 

U e-mailu nam napiši nešto o sebi—čime se baviš, koji aspekt feminizma Ti je najzanimljiviji, i o čemu bi voljela pisati. U e-mailu nam naznači i formu na koju se želiš fokusirati (proza, poezija, teorija, istraživačko novinarstvo, analitički tekstovi, itd.) jer će nam to omogućiti da te spojimo sa pravom mentorkom. Ukoliko već imaš primjerke svog spisateljskog rada, pošalji ih na našu adresu. Ne moraju biti dovršeni, niti savršeni, zanima nas samo Tvoj glas i Tvoja perspektiva. Rok za prijave je 10. oktobar 2019. Odgovorit ćemo Ti čim kompletiramo listu učesnica. Naša e-mail adresa je: redakcija@bonamag.ba.

Nakon prijave počinje period mentorstva od 6 mjeseci tokom kojih se mi obavezujemo da Ti nađemo adekvatnu mentorku sa kojom ćeš imati tri sastanka (uživo ili putem interneta). Prvi sastanak je upoznavanje i dogovor na čemu ćeš raditi, kojim tempom, kao i ugovaranje rokova. Mentorku također možeš pitati da ti predloži materijal za čitanje, ali se očekuje da ćeš svoje izabrano polje istraživati i van njenih sugestija. Drugi sastanak će se održati nakon što mentorki pošalješ prvu verziju svoga rada. Zajedno ćete proći kroz njene komentare i sugestije. To je prilika da pitaš zašto ti predlaže određenu strukturu, formu, stil, i da, ukoliko se sa nekim sugestijama ne slažeš, ponudiš argumente za svoju poziciju. Nakon toga radiš na finalnoj verziji teksta, za koju će ti mentorka ponovo poslati komentare. Posljednji sastanak će biti prilika da se osvrnete na Tvoj napredak, kao i na cjelopkupnu saradnju. Najbolje radove ćemo objaviti na Boni, ali smatramo da je sam proces učenja puno važniji od objavljivanja.

Uskoro ćemo objaviti i spisak mentorki koje su potvrdile učešće.

 

 

Free WordPress Themes, Free Android Games