Prvi put kod ginekologa

Osjeti koliko je leden metalni sto ispod nje, osjeti miris bolnice i sredstva za dezinfekciju. Ništa joj ne može umanjiti strah. Doktor smrdi na cigarete. Dlanovi mu izgledaju glatko koliko i mješavina debele kože na petama i hrapavih laktova. Kaže joj da se ne brine. Dok izgovara brini, lice mu blijedi i iz potpuno nezainteresovanog pogleda, obrve mu se kupe i zjenice dršću od straha. Ne mogu izvaditi ruku!, vrišti, a ona ne razumije. Pokušava se izvrnuti da vidi šta se dešava. Pola njegove ruke je u njenoj vagini i dok sad i ona vrišti, on uzima skalpel koji izgleda kao nož za hljeb, stišće zube i reže svoju ruku.

Sanja. Sinoć je gledala film 127 sati, snimljen po istinitim događajima: avanturisti šaka zaglavi između dvije stijene, tako polako umire pet dana i onda bira život: sam si amputira šaku da bi se spasio. Danas prvi put ide kod ginekologa. 

 

kako pravilno čitati ovu kratku priču: 

ona je možda ja. možda moja najbolja prijateljica. možda moja rodica. ovo je siguran prostor, ali se moj glas istrenirao da se nesvjesno utiša kada izgovara riječi seks, vagina, kontracepcija, seksualno zdravlje… koliko god bila glasna i pozitivna kada o seksualnom zdravlju i slobodi razgovaram sa svojim prijateljicama, to je zabranjena tema pred daidžom i pred dječacima. čak i u kafiću sa priateljicama dok pijemo čaj, pazimo šta govorimo i ko nas može čuti. kako ovu priču mogu čitati i sve daidže i ostali dječaci, Ona je imaginarna likica i tako su sve sličnosti sa stvarnim ljudima i događajima prosto – slučajne. 

 

Lomi prste. Gricka usne. Ispucale su. Još pet sekundi pritiska zuba i raskrvarit će ih. I osjetiti taj metalni okus krvi i peckanje.
“Ovdje si prvi put?“, prekine je trudnica koja sjedi do nje. Krene odgovoriti, ali joj glas na trenutak pukne od dugog nepričanja. Nakašlje se i smiješkom pokuša sakriti neugodnost. Umjesto odgovora, kimne glavom. 

“Čula sam da je doktorica otišla na bolovanje…”

Krene pitati ko je onda mijenja, ali se vrata ordinacije uz tresak otvore i iz nje glasno zakorači doktor. Mora zakoračiti na stranu da bi izgurao veliki stomak napolje. Gega se prema portirnici dok čita nešto na papiru. Debeli prsti izgledaju grubo. Grubo kuca o staklo portirnice. 

I onda osjeti taj metalni okus krvi i peckanje. Lomi prste. Pa neće valjda… 

Ranije tog dana su se desila dva bitna događaja: porezala se i moguće iskrivila odnos sa cimerkom. Svako jutro pije toplu vodu s malo limuna, jer je čula da je to dobro za probavu. Ako je dobro za probavu, mora da je dobro i za vaginu. Tako se zadnjih sedam dana pripremala za pregled. Mogla se pripremati i duže, jer na pregled čeka dvadeset i sedam dana. 

Dan je započeo normalno, sa providnom limunadom i providnim uvjeravanjem da se ne mora brijati. Napravila je listu ZA i PROTIV: 

ZA 

– neće biti… zarasla? 

– bit će glatka 

PROTIV 

– podliježe patrijarhalnim normama
– podržava kapitalizam, jer bi koristila skupi brijač koji je kupila u šoping centru 

– za manje od sat vremena nakon što se obrije, dobit će osip i imat će strašan svrbež naredna dva dana 

Argumenti na listi protiv su nastavili rasti dok je razmazivala šampon po nozi. U ćošku tuš kabine se okapavaju grudnjaci. Lijeva butina joj se lijepi za staklo. Ovo bi inače bilo odvratno, ali je imala osjećaj da bi se to moglo desiti, pa je izarfala i dobro saprala stakla prije nego je ušla. Kad bi je izvukli iz konteksta, izbrisali kabinu i brijač i pod nju stavili prostirku, izgledalo bi kao da radi jogu. Jednu asanu, od najmanje petnaest minuta. Završetak: raširene noge, glava savijena kod koljena, pogled prema međunožju. Vratite brijač i tuš, i onda je obrijana od kukova pa na dole. Ipak se nije obrijala ispod pazuha. Suočava se sa patrijarhatom i kapitalizmom od trupa na gore, a dole neka bude glatko. 

Ispravlja se i presijeca je bol u dnu leđa. Iznenađena ispušta brijač, ali kako ima brze reflekse, odmah pokušava da ga uhvati. Odjednom, mozak u trenutku stresa nudi dvije opcije: ili ćeš uspješno uhvatiti brijač, ili ćeš se okliznuti i pasti. 

Želiš li da te porodica pronađe golu u nesvijesti? 

I dalje hvata brijač, ali tako nezgrapno da ga zagrabi tačno za žilet i napravi dugi rez na jagodici srednjeg prsta na desnoj ruci. 

Nekoliko kapljica krvi pada na vlažan pod. Kao da je neko slikao tušem po tuš kabini. Na trenutak joj je slika lijepa, ali ipak skreće pogled. Brzo zamotava prst toalet papirom i izlazi. 

Da se nije porezala, i da je došla u kuhinju bez turbana na prstu, cimerka ne bi zahtijevala da joj ona napravi doručak. I sama je opet gladna, kaže. Ali je uvjerena da cimerka ne bi bila gladna da je ona mogla sama sebi praviti doručak. Praktički je mogla, ali se odlučila prepustiti tom neočekivanom znaku pažnje. 

Kazaljke su postale glasne. Sada čuje svaku. Žvače u ritmu kazaljki. Cimerka čita nešto na mobitelu. “Znaš, čitala sam jedan članak neki dan“, cimerka kimne glavom da sluša, ali je ne pogleda. “Sad po internetu svugdje imaju samoprozvane doktorice, doktori. Recimo ova jedna je pričala kako da se osvježi i njeguje vagina“, pogleda je. “Vagina“, tupo je gleda. 

“Uglavnom, savjetovala je žene da ogule veliki krastavac i…“ u zraku rukama pokazuje šta se radi sa krastavcem. Masturbacija. Samozadovoljavanje. Te riječi postoje u njenom mozgu. Nije ih mogla izgovoriti. 

 

neodgovorena pitanja vol. 1. 

koliko moraš imati samopouzdanje i ne brinuti o društvenim normama da bez treptaja možeš spomenuti samozadovoljavanje? toliko pokušavam igrati protiv društvenih normi, ali svejedno gubim. je li krivo društvo što i dalje nisam seksualno slobodna i otvorena koliko bih htjela, ili sam prosto djetinjasta? ako i jesam djetinjasta, je li to zbog mene same ili ipak zbog društva i sistema u kojim sam odrasla (hint patrijarhat, hint kapitalizam)? zašto mi je tako teško pričati o vaginama kada je i sama imam? VAGINA! 

 

“Onda je prava doktorica odgovorila sa naučnim člankom gdje objašnjava da vagine nisu prljave, da se čiste same od sebe i da bi taj krastavac mogao samo naštetiti… vagini.“ cimerki se gornja usna malo iskrenula. Kada bi mogla čitati misli, po njoj, cimerka je dizanjem usnice rekla: “Zašto mi ovo uopšte pričaš. Fuj. Jedemo.“ 

“Mislim, drugo je vulva. Nju smiješ čistiti. Ali i to lagano, ne sad nekim jakim šamponom, samo sapereš, ispereš. Ali dobro, znaš razliku između vulve-izvana i vagine-unutra“, ponovo pokazuje rukama, miče prstima u mjestu za vulvu i oslikava kanalić u zraku za vaginu. 

“Jedemo.“ 

Vidovnjakinja u njoj pretpostavlja da bi jele i da ne jedu uz ovakav razgovor. Zašto je tako nemoguće pričati o ovome sa skoro svima? 

Kako i s kim ona koristi riječi vagina, masturbacija, kontracepcija, itd. u svom okruženju: 

Glasno i normalno, kao i sve druge teme, bez razmišljanja: najbolje prijateljice Glasno i normalno, ali podsvjesno sa zadrškom: mama, prijateljicei i prva rodica Stiša se kada ih spominje u razgovoru: tata, dobre poznanice i cimerke Radije izbjegava temu ili traži neke eufemizme: muški članovi šire porodice, ipak čitava šira porodica, poznanice 

Sestra je uvodi u ordinaciju. Doktor sjedi za svojim stolom. Ona stišće džemper. Stišće jagodicama. Posjekotina bridi. 

–  Prvi put si tu? 

–  Da. 

– Sjedi slobodno. 

Pokaže na metalnu stolicu sa strane. Sjeda. Osjeti hladnoću čak i kroz štrample i farmerke. Zahladnilo je. Ali uredu. Rekao je da sjedne. To mora da znači da će samo pričati. 

– Jesi li nevina? 

Osjeti kako joj pucaju kapilari pod obrazima. Je li iznenađena, ljuta, iznervirana? Jeste, ali može li se tako ponašati? Nevina: o da. Nikad ništa nije ukrala. Uvijek se trudila biti što bolja prijateljica. Dobra sa djecom. Dobra sa životinjama.
Zašto doktor koristi potpuno nemedicinski naziv? Šta pod tim podrazumijeva? Pita li je da li je vozila puno bicikl? Je li puno trčala, je li puno plivala, jer se himen može i tako razbiti. Pita li je je li ikad spavala sa djevojkom? 

Ipak se samo penetracija podrazumijeva, je li?

U trenutku kad liježe na metalni sto, dlačice na rukama lete u zrak, a koža na nogama postaje kao kokošija. Sljedećih devet minuta prolazi polako. Ne osjeti vrijeme. Tek je kasnije vidjela na satu da je bilo toliko. Dok je ležala, bila je u nekom praznom vremenu. 

Šta je ginekolog rekao, a zbog čega joj dlačice na rukama lete u zrak i kad je vruće:
– opusti se (4x) 

– uska si 

neodgovorena pitanja vol. 2. 

vic dana: uđu djevojka iz belgije, djevojka iz bosne i djevojka iz butana u kafanu i počnu pričati o seksualnom zdravlju. 

zašto se njena lista ljudi s kojim može pričati o seksu, vaginama i zdravlju mijenja iz porodice u porodicu, iz države u državu? zašto uopšte postoji ta lista? šta je prljavo u riječi vagina kad je ona jedno od jedinih mjesta u tvom tijelu koje se samo čisti? 

 

Nezgrapno navlači štrample. Shvata da ih navlači naopačke kad su već do koljena. Ne kreće iz početka. Nešto drhti u dnu stomaka. Miris bolnice je prejak. Samo treba izaći odatle. Sve je uredu. Sve je uredu sa njom. A šta je sa društvom? 

Autorica: Hana Huskić

Free WordPress Themes, Free Android Games